آقای اسپنتا گفت توافقنامه جدید، چارچوب امضای تمامی قراردادها میان دو کشور در آینده خواهد بود
بدنبال نهایی شدن متن توافقنامه همکاری های استراتژیک میان افغانستان و آمریکا، مشاور امنیت ملی افغانستان به مجلس نمایندگان رفته تا جزئیات این توافقنامه را توضیح دهد.
این توافقنامه که در هشت فصل نهایی شده، چگونگی همکاری میان افغانستان و آمریکا پس از سال ۲۰۱۴ را به مدت ده سال مشخص می کند.
رنگین دادفر اسپنتا، مشاور امنیت ملی افغانستان می گوید که این سند، برای تمامی قراردادها و توافقاتی که در آینده میان افغانستان و آمریکا امضا خواهد شد، به عنوان یک چارچوب عمل خواهد کرد.
آقای اسپنتا گفت که قرار است یک سال بعد از اجرایی شدن این توافقنامه، یک قرارداد امنیتی میان کابل و واشنگتن امضا شود که در آن چگونگی ایجاد پایگاه های نظامی آمریکا، مصونیت سربازان آمریکایی در افغانستان و مسئله محاکمه سربازانی که در این کشور مرتکب جرایم می شوند، مشخص خواهد شد.
'معیارهای ناتو'
مشاور امنیت ملی افغانستان به اعضای مجلس نمایندگان گفت که همکاری در بخش های امنیتی، تقویت نیروهای امنیتی افغانستان، مبارزه با گروه های تروریستی و حفظ تمامیت ارضی از مسایل عمده در توافقنامه همکاری میان دو کشور است.
آقای اسپنتا گفت که توافق در مورد چگونگی تامین امنیت پایدار در افغانستان و تقویت نیروهای افغان برای دفاع مستقلانه از کشور، پیچیده ترین بخش گفتگوها برای نهایی کردن متن این توافقنامه بوده است.
در این توافقنامه آمده که آمریکا سالانه مقدار پولی را برای تقویت نیروهای افغان از کنگره آمریکا تقاضا خواهد کرد که نیروهای افغان بتوانند با استفاده از آن جلوی تهدیدات داخلی و خارجی را بگیرند.
او گفت که توافق شده تا نیروهای امنیتی افغانستان براساس معیارهای نظامی ناتو آموزش داده شده و تجهیز شوند.
حضور سربازان آمریکایی در افغانستان قرار است در یک قرارداد جداگانه بررسی شود
در توافقنامه همچنین آمده که کابل و واشنگتن برای تقویت همکاری های منطقه ای تلاش کرده و آمریکا برنامه های توسعه ای را که دارای اهمیت منطقه ای باشد، تمویل خواهد کرد.
'احترام به قانون اساسی'
بحث مصالحه با گروه های شورشی نیز بخشی از این توافقنامه است و آقای اسپنتا به مجلس نمایندگان گفت که پذیرفتن قانون اساسی افغانستان و ارزشهای جامعه مدنی این کشور از پیش شرط های مصالحه با شورشیان مسلح است.
او گفت: "طرف ها بر مسئله صلح و مصالحه و حمایت از تلاشهای افغانستان برای رسیدن به صلح (در توافقنامه) تاکید کرده اند. پیش شرط های رسیدن به صلح که مورد توافق قرار گرفته این است که تنها افراد و گروه های می توانند مشمول روند صلح و مصالحه شوند که با القاعده قطع رابطه کرده، از خشونت دست بردارند و به قانون اساسی افغانستان به شمول ضمانت های آن به حقوق همه زنان و مردان این کشور احترام بگذارند."
آقای اسپنتا گفت که بحث پایگاه های دائمی آمریکا در افغانستان و چگونگی حضور سربازان آمریکایی در این کشور، به دلیل پیچیدگی آن از متن این قرارداد بیرون کشیده شد و توافق شد تا یک سال بعد از اجرایی شدن توافقنامه، قرارداد جداگانه ای در مورد همکاری های امنیتی میان دو کشور امضا شود.
قرار است توافقنامه همکاری های استراتژیک میان افغانستان و آمریکا قبل از برگزاری کنفرانس سران ناتو در شیکاگو در ماه آینده امضا شود.
این توافقنامه زمانی اجرایی می شود که پارلمان های هر دو کشور افغانستان و آمریکا آن را تائید کنند.
اعتبار این توافقنامه بعد از سال ۲۰۱۴ تا سال ۲۰۲۴ میلادی است اما مقامات می گویند، در صورتی که هر دو طرف توافق کنند، این توافقنامه می تواند از پنج تا ده سال دیگر نیز تمدید شود. اما به گفته مقامات، اگر هر دو طرف خواهان فسخ آن باشند، مدت اعتبار این قرارداد به یک سال کاهش می یابد.